sobota 19. března 2016

Přes soutěsku Dolné a Horné Diery na Veľký a Malý Rozsutec     podzim 2010





Podzim je v plném proudu a na horách stálé počasí. Není lepší výzvy pro výlet. Se dvěma kolegy z práce a synem jednoho z nich jsme si jako cíl vybrali tůru na oba Rozsutce nedaleko obce Terchová v Malé Fatře. Auto necháváme na parkovišti před hotelem Diery a vydáváme se po modré TZ proti proudu Hlubokého potoka, v dolní části soutěsky Dolné diery.


V potoku je naštěstí vody tak akorát, není vyschlý, ale není zas tak plný vody, aby jej nešlo překonat suchou nohou. Občas si lze vypomoct  několika můstky, občas se musí přímo do koryta a hledat místečko, kam opřít nohu pro krok dál přes vodu. Opatrnost je na místě, neboť kameny všude kolem jsou z vápence, po kterém to dosti klouže. Spadnout do vody by nebylo dobré, v hluboké soutěsce je hodně mrazivo. Je nutné nasadit čepky a rukavice, nízké sluníčko podzimních dnů se nemá šanci dostat až sem dolů, byť už je kolem 10 hodiny. Slunce vidíme až v místě, kde se soutěska více "rozevírá" a to v lokalitě zvané Podžiar. Zde stojí kousek od našeho chodníku dřevěná roubenka, prý se v sezóně skýtá v ní možnost občerstvení. Dnes je zavřená a my tak bez zastávky pokračujeme dál po modré, do značně náročnější části, zvané Horné diery. Zde jsou na mnoha místech nutné i několik metrů dlouhé žebříky pro překlenutí rokle. Místy jsou k dispozici také řetězy, abychom se mohli dostat výše. 

pátek 11. března 2016


Zimní Lysá                                    26.11. 2010

Fotogalerie:


Turistický výstup na Lysou horu se starším synem. Trasa:  po červené TZ z Ostravice - Lysá hora a zpět. Na vrcholu se nám povedlo potkat pravou zimu, zatímco v Havířově a blízkém okolí nebylo po sněhu ani památky.

středa 9. března 2016



Ze tří výstupů na zimní Lysou horu (12.1. - 8.2. - 16.2. 2010)


12.1.2010 -Trasa: Červená TZ: Ostravice - Butořanka - Lukšínec - Na Větrech - Lysá hora a zpět.
 Doprava vlakem ze sluncem zalitého Havířova do Ostravice, příjezd cca ve 13. hod. Cestou jsem se těšil jsem se na pěkné fotky, zasněžená Lysá jistě bude mít co nabídnout. Ale jak jsem se ve vlaku blížil k horám, můj optimismus klesal. Najednou se objevily nahoře těžké mraky, málem začalo sněžit. 

neděle 6. března 2016


Na skok do ukrajinského Užhorodu                  21.7. 2009


V roce 2009 jsme si jako cíl naši rodinné dovolené vybrali Zemplínskou Šíravu, poblíž východoslovenského města Michalovce. Kdysi Šírava patřila mezi nejvyhledávanější vodní plochy pro koupání na Slovensku, tak se tam chceme zajet podívat, co z té "slávy" zbylo. Počasí ve zdejším kraji prý bývá spíše teplejší a stabilné, přesto počítáme s tím, že nějaký pošmournější den může nastat. 

Doma jsme si pro jistotu připravili itinerář pro výlety do okolí po památkách. Nejvíce času jsme věnovali případnému výletu do nedalekého Užhorodu v sousední Ukrajině. Užhorod jako město není památka v pravém slova smyslu, ale nakonec zas tak daleko od tohoto slova jsme nebyli. Vzdálenost z Michalovců do Užhorodu dělá nějakých 40 km. Máme dvě možnosti, jak se tam dostat. Buď vlastním autem a nebo busem. Auto po zkušenostech lidí z netu, kteří si to odbyli v létech minulých, raději hned zamítáme. Hlavním důvodem je zkušenost předchozích turistů, kteří varovali před časovým zdržením na ukrajinské části hranice - i 6 hodinové pauzy kvůli celním kontrolám. Zkusíme tedy raději autobus. Ty snad tak dlouho kontrolovat nebudou.