neděle 21. února 2016


Zimní výlet na Skrzyczne (PL) 1257m.n.m.                    31.12. 2008




Pro více info klikni na "DETAILS" nahoře v mapce vpravo.

V  poslední den roku jsme už doma měli dost vánočního nicnedělání a tak rozhodnutí zpestřit si závěr roku procházkou v přírodě byla nakloněna větší část rodiny. Hlavně ta, co se amatérsky zaobírá fotografováním a dle předpovědi počasí byl výhled na hezké snímky. Jako nejvhodnější lokalitu si vybíráme nejvyšší horu Slezských Beskyd (Beskidu Slaskiego) - Skrzyczne 1257m.n.m. Leží nedaleko hranic s ČR, dá se říct, že vlastně na trojmezí PL- ČR a Slovenska. Skrzyczne leží na okraji hor a cesta k němu ze strany od ČR je možná jen přes "kopečky".




Na jednom z nich - přímo na průsmyku Przelacz Samopolska (934m.n.m.) odstavujeme na provizorním parkovišti auto  Na tomto silničním průsmyku mezi městečky Wisla a Szczyrk se nachází hotel, několik restaurací a prodejných stánků, vesměs orientujících se na hlavní sezónu v zimním období. Je zde lyžařský vlek a taky zdejší lokalitu protíná běžkařská trasa, jenž díky své nadmořské výšce má o nadílku sněhu dostatečně postaráno. 

Dle mapy zjišťujeme, že naše dnešní trasa odsud povede po hřebeni zpočátku po červené TZ. Tu nacházíme od chat vpravo a hned nás tahá do kopce.  Po chvíli se dostáváme na horizont, ale ne na dlouho. Dobře ušlapaný chodník začíná opět prudce klesat  v oblasti hory Malinów. Pak znovu mírně do kopce až na vyhlášené místo se skalními útvary zvané Skala Malinówska (1117m.n.m.)
  
Potkáváme cestou i běžkaře, kteří přijeli zdola a více zprava po paralelně vedoucí a hlavně pohodlnější cestě. Ta nemá tak velké výškové výkyvy jako námi právě zdolaný úsek od parkoviště až sem. Byť  je kolem minimálně půl metru sněhu, chodník je pořád poměrně tvrdý, uježděný od běžek a jak jsem zjistil o chvíli později i od sněžných skútrů. 

Turistů jsme potkali za celou trasu tam i zpět asi dvacet, běžkaře dva, skútrů asi šest. Od Skala Malinówska překonáváme několik  výrazným „ hupů" na trase. Díky nezalesněnému okolí se nám naskýtá možnost parádních dalekých výhledů do krajiny. Poznáváme nezaměnitelné obrysy Lysé hory, bílou čepičku Pradědu v Jeseníkách, v dálce pozorujeme nespočet vrcholů Velké Fatry a kousek dál i špičky Roháčů. Na severní straně  je vidět Babí hora 1724m.n.m. ( Babia hora - slov., Diablak - polsky) v Oravských Beskydech a hora Pilsko (1557m.n.m.)


A protože je nejblíže, tak nejvíce se vyjímá vrcholek hory Skrzyczne, spolu s jeho nezaměnitelným televizním vysílačem. Ten se nám na chvíli schoval v oblasti vrcholku Male Skrzyczne ( 1211m.n.m.) Od něj to už je k "cíli" jen kousek k samotnému vrcholu Skrzyczne (1257m.n.m.) Krom vysílače je zde horní stanice lanovky i několik chat. V jedné z nich tušíme restauraci, což vítáme rádi. Chvíli váhame, zda polské "schronisko" nabízí totéž co česká restaurace. Jistotu nabudeme až při spatření obligátního znaku pivovaru Ziwiec na jedné ze zdí.  V době naší návštěvy nás vyšla káva - turek cca 6 zl., pivo se „ sokem" (sirup k pivu - krajova polská specialita) taky za obdobnou cenu. 

Z cenami jídel bohužel nemohu sloužit. Ještě pro upřesnění bych dodal: Trasa z Przelacz Samopolska k Malinowska Skala trvá zruba 75 min. a z Malinowska Skala na Skrzyczne asi 90 min. Ve směru tam nastoupáme zhruba 475 výškových metrů, zpátky je to o poznání lehčí - dělá to jen kolem 150 výšk. metrů, nejhorší je dostat se ze sedla pod kopcem Malinów nahoru, navíc dost tam fouká. Výhledy na okolní krajinu byly jen velice málo zastíněné lesním porostem, trasa je velmi dobře značkována a na rozcestích nechybí časové údaje, odhadující pravděpodobnou dobu přesunu na nejbližší významnější místo.

Žádné komentáře:

Okomentovat