neděle 31. ledna 2016


Turistické kolečko za účelem vybrání míst pro mé dvě keše v okolí Zborova     20.4. 2014  



Pro více info klikni na "DETAILS" nahoře v mapce vpravo.



Nejprudší stoupání máme hned na začátku, kolem zdejšího "lomu". Pozvolnější pasáž nad lomem nám již dopřeje mírnější náročnost na kondičku. Dalším bonusem pro nás jsou čím dál lepší vylepší výhledy na obec Zborov. Proč tomu tak je je nasnadě. 

Za prvé - díváme se na Zborov z čím dál vyšší výšky. A za druhé - díky kdysi velkým plánům zdejšího JRD byla v této lokalitě vykácena téměř veškerá vegetace. Nedaleko vrcholu Hladkého vrchu (761m n.m.) jsme došli k místu, které se mi tak zalíbilo, že jsem se zde rozhodl založit svou druhou zborovskou keš.


Tohle místo jsem ze svého dětství bohužel neznal, bylo trošku mimo okruh, kam až jsme s kamarády chodívali na hřiby. Navíc v té době byly zde  vysoké stromy, takže jsme nemohli vidět, co všechno lze z tohoto hřebene spatřit. Až díky mohutné těžbě dřeva v nedávné době se nejen Zborovanům odkryly dosud utajené nádherné výhledy na pohoří Malá Fatra.


Ale zpátky ke keši. Když už jsem stál na místě, odkud jsou nejlepší výhledy na Malou Fatru, nebylo těžké najít téma na keš. V dáli se krásně rýsovaly oba Rozsutce a od nich není daleko k obci Terchová. A Terchová bývala, jak je známo z historie, působištěm slovenského zbojníka Jánošíka.

Keš jsem tedy nazval "Jánošíkov zabudnutý poklad" a později už doma podnikl kroky, které jsou zapotřebí, aby mohla být zanesena na mapu keší ve hře Geocaching. Více na goecaching.cz. Jen pro úplnost od tohoto místa jsme "nabrali" přes Jedličník směr domů. I z Jedničníku se nám nabízí mnoho prima výhledů, hlavně na masív Veľké Rače a kupu kopců Kysuckých Beskyd. Jedličník opouštíme neznačenou cestou přes "rúbanisko", které díky mnoha vývratům a hromadám klestí vypadá sice fotogenicky, ale nevzbuzuje moc příjemný pocit. Z velkým úsilím pak na hraně ještě stojícího lesa pak nacházíme malinko znatelný chodníček. Tím sestupujeme převážně smrkovým lesem až dolů ke zborovskému kostelu, čímž uzavíráme dnešní okruh.

Turisticky laděná, trošku náročnější procházka (nastoupáme cca 380 výškových metrů). Okruh začínáme v centre Zborova Nad Bystricou, projdeme kolem kostela a za ním se dostaneme po novém mostě " U Fojtov" přes řeku Bystrica. Kousek za mostem se nás ujme nová cyklostezka, vybereme si směr shodný s tokem řeky. Tu budeme následovat až k cyklo odpočívce "U Droščákov" vzdálené od tohoto mostu cca 1,2 km. Tady pro nás pro dnešek končí rovinka, od této chvíle už musíme na delší čas do kopce.


Naštěstí nebyla vymýcena úplně, takže jsem měl kam ukrýt svou první keš s názvem "Zborov nad Bystricou - fotografická keš".  Její název je odpovídající - od místa úkrytu je opravdu pěkný a vegetací nerušený výhled na velkou část Zborova a téměř třetinu Krásna nad Kysucou. Posléze pokračujeme polní neznačenou cestou dál do kopce, až se napojíme na hřebenovou turistickou trasu (červená TZ). 



Žádné komentáře:

Okomentovat