pondělí 30. listopadu 2015


Od polských hranic k rakouským - Moravská stezka   2.6. 2012      303 km

Fotogalerie Krtek 64:

Fotogalerie Aleš: 




Pro více info klikni v mapce nahoře vpravo na DETAILS 


Foto přebráno z alba na Rajčeti: clin.rajce.net
Tuto mou v životě nejdelší trasu na kole má hodně na svědomí Aleš, jemuž nejsou cizí žádné výzvy. Co si v hlavě usmyslí, tak to i provede. Jediný zádrhel pro něj znamená sehnat pro tyto akce někoho, s kým by je sdílel, resp. s kdo by to spolu s ním zkusil. Pro tento přejezd Moravou ze severu na jih mu tato starost odpadla, jelikož zájemce měl k dispozici hned tři. Syna Ondru, kámoše Standu a mne, jako tehdy čerstvě nového známého z Rajčete. 

Aleš rád dotahuje věci (plány) do detailu a tak jako výchozí bod pro přejezd zvolil městečko Mikulovice (Jeseníky).  Cíl dojezdu naplánoval do Mikulova u rakouských hranic. Protože však od místa startu bydlíme všichni daleko, bylo třeba nějak dopravit Ostravska nás i naše kola do Mikulovic. To dostala na starost Alešova přítelkyně Míša, která se ujala roli řidičky. Něco po půlnoci si mně tito čtyři vyzvedli u baráku v Havířově a vydali jsme se nocí na přesun cca o 150 km. Předpověď počasí na dnešní den slibovala počasí beze srážek, ale  zároveň ještě na aktuální noc i přízemní mrazíky v horských oblastech.


neděle 22. listopadu 2015

Cyklovýlet s Alešem k pramenu řeky Odry.

 Fotogalerie:


Trasa : Polanka n. O. - Albrechtičky - Kunín - Starý Jičín - Hustopeče nad Bečvou - Skalička -Teplice a Lipník nad Bečvou -Slavkov - pramen Odry - Potštát - Olšovec - Bělotín - Vražné - Mankovice - Suchdol nad Odrou - Hladké Životice - Studénka - Bravantice - Olbramice - Klimkovice (162 km)
 ..pak sólo do Havířova - (38km) ...a včetně přesunu z nádraží z OV - Svinova do Polanky nad Odrou (6km) .....spolu 206 km

pátek 20. listopadu 2015


Lysá hora (cyklo) - První Lysá na novém kole Kellys    2.5. 2012    105 km

Fotogalerie:

Můj první výjezd na novém kole Kellys na Lysou horu a zachycení jevu, kdy se na Lysé během hodinky a několik minut dokáže počasí úplně změnit. 
Trasa: Havířov - Václavovice - Sedliště - FM - Dobrá - Nošovice - Krásná - Lysá hora - Krásná - Raškovice - FM - Sviadnov - Paskov - Vratimov - Havířov (105 km)

čtvrtek 19. listopadu 2015




Posunutí dosavadního nejpozdějšího výjezdu na kole na Lysou ze 3. na 15.prosince.   104 km



Fotogalerie:

Pohled z domova k Beskydům mi prozrazoval, že na Lysé nějaké zanedbatelné množství sněhu je, ale řekl jsem si, že na asfaltu bude již dávno roztátý. Opak se nakonec ukázal pravdou, všude kolem jej totiž bylo daleko méně než právě na té silničce. Po rozcestí U Papežova bylo všechno O.K. a ještě i do první zatáčky. Pak se ukázaly ledové plotny od kraje po kraj, že se málem ani chodit nedalo. Po okraji se pěšky vedle kola dostávám výše, občas na slunných úsecích se i svezu. 

Odhaduji aktuální situaci a dle dosavadních zkušeností  z Lysé tipuji, že až vyjedu výše, tak bude lépe. Jsou tam nižší stromy, takže slunce se lépe popere s ledem a povozím se více, přesně jako letos na konci března na jaře. Znova byl opak pravdou, ale tou lepší. Ledové plotny se změnily v souvislou sněhovou vrstvu, ta díky uježdění trochu klouzala, ale od pátého km se dalo zase jet. Na Lysé jsem ale i tak s velkým zpožděním a tak se zdržím jen slabou čtvrthodinku a již kolem 15°°raději pádím dolů. Mám obavy, že k večeru s klesající teplotou by momentálně lehce roztátý povrch mohl rychle zmrznout. Kupodivu sjezd zvládám obstojně, s jednou nohou na pedálu a druhou volně připravenou na to, co kdyby. Asi mám obrovsky dobrou rovnováhu, že mi to celkem šlo, sám se divím. I tak jsem byl rád, až jsem se octl znovu na suché silnici pod rozcestím pod Lysou, konečně zas můžu šlápnout do pedálů, je načase se trochu zahřát. Návrat domů kolem 17.30 hod
Trasa. Havířov - Vratimov - Paskov - FM - Nošovice - Krásná - Lysá hora - Krásná- Dobrá - FM - Sedliště - Václavovice - Havířov - 104 km 

úterý 17. listopadu 2015

Lysá hora   24.10. 20111.    106 km

Fotogalerie:



Výjezd z domova kolem půl sedmé ráno, za teploty kolem 5°C. Jěště za tmy jízda směr Václavovice a Sedliště. Nošovicemi už projíždím za celkem slušného světla, mlha je však pořád stejně hustá a teplota výrazně klesá, možná až k 0°C, soudě dle jinovatky, jenž pomalu taje pod mikrokapkami, padajícími z mlhy. Z té vyjíždím až v půlce obce Krásná, ale sluníčko mně zahřívá až nad prvním km od Rozcestí "U Papeže". 


Výjezd nahoru na Lysou byl trošku náročnější než jindy, nešlo mi "nahodit" největší kolečko na přehazovačce, bylo nutné se spokojit s převodem 28/28. Nahoře super pocit, neboť je příjemně teplo, prostě nádherný den. V údolích se válí mlha a já jsem jeden z mála lidí v kraji, jenž si užívá toho, že mu dnes svítí sluníčko. Nebo spíše aspoň těch několik hodin, co jsem tady . Příjezd domů kolem 16. hod, trasou přes Krásnou, F - M, Sviadnov, Paskov a Vratimov. Délka trasy - 106 km. 

pondělí 16. listopadu 2015

Východ slunce nad Lysou pohledem z Malé Stolové a 50.výjezd na Lysou na kole    4.10. 2011   120 km

Fotogalerie:


Letos v létě jsem dostal pozvánku na netradiční svatbu na Malé Stolové. Na pozvánce byl zachycen východ slunce nad Lysou horou, moc se mi to líbilo a od té chvíle jsem si pohrával s myšlenkou mít podobnou fotku. ale svou. Byla jen otázka - kdy. Na 4.10.2011 předpověď počasí slibovala jasnou noc, poměrně teplou (12°C) - pro cyklovýlet i záměr  s fotkou optimální. 


Dávám si budíka na 3:00 hod a za tmy se přesouvám na kole přes Václavovice, Sedliště, FM a Frýdlant n.Ostr. do Čeladné, kde je pro mne trošku oříšek najít tu správnou odbočku k Zájezdnímu hostinci Kněhyně, která je pro mne prvním vodítkem na trase.  O poznání snadněji nacházím na první šup další důležitou odbočku v Horní Čeladné (514m.n.m.), vedoucí na Malou Stolovou, po níž, stále ještě za tmy jedu až na její vrchol. (1009m.n.m.) Druhá polovina kopce už nesla známky rozednívání, hned se jelo lépe, ale stejně náročnější stoupání na asfaltu v Beskydech než je zde, jsem nikdy nejel. Východ se moc nepovedl, slunce se skrylo za mraky, takže fotka bude někdy příště. 

Výjezdem na Malou Stolovou ale můj výlet ještě nekončí, čeká mně dnes ještě vyšší hora a tak pokračuji sjezdem dolů do Horní Čeladné, pak výjezd na sedlo Pod Smrčkem, sjezd do Ostravice a kolem přehrady výjezd na Lysou. Z Lysé kolem poledne návrat domů. Nastoupáno odhadem 1800 výškových metrů a ujeto 120 km 

neděle 15. listopadu 2015

Dokončení "sbírky" okresů ČR, projetých na kole         29.8. 2011      143 km

Fotogalerie: 


Do naplnění kompletu OKRESŮ ČESKÉ REPUBLIKY mi zbývali poslední dva a to Třebíč a Žďár nad Sázavou. 
Výlet : Budíček 2.45 Z Havířova odjezd vlakem 3.25 do Ostravy - Svinova, pak přes Brno do Náměšti nad Oslavou - příjezd 8.05. Trasa - přes Jinošov , Velkou Bíteš Deblín, Tišnov, Drásov, Malhostovice, Lipůvku, Klamovku, Punkevní jeskyně, Sloup, Vysočany, Nivu, Drahany, Žárovice, Plumlov, Smržice, severně nad Prostějovem, Brodek u Přerova, Přerov - 143 km. Návrat domů kolem 21.hod.


 Lysá hora - Dovršení 100.000 km na kole Author Richmond   18.8. 2011        85 km

Fotogalerie:



V predvečer srazu Cyklobandy v Těrlicku (Penzion V Zátoce) jsme si spolu s Jarykem a Radkem udělali cyklovýlet na Lysou horu. Zde jsem v oblasti vrcholu dokončil svůj stotísící km, odjetý na 14 let starém kole, Author Richmond.

Trasa : Penzion v Zátoce - Lučina - Nošovive - Krásná - Lysá hora - Krásná - Vojkovice - Lučina - Těrlicko (V Zátoce) - 85 km 


Za východem slunce na Lysou horu 10. - 11. 6. 2011      91 km

Fotogalerie:


Trasa: Havířov - Bludovice - Lučina - Pazderna - Nošovice - Krásná - Lysá hora - Dobrá u FM - Frýdek - Místek - Sedliště - Václavovice - Havířov

pátek 13. listopadu 2015


První letošní Lysá na kole        31.3. 2011                   94km




Tento výjezd na kole na Lysou je zároveň mým nejvčasnějším z termínů v roce, co jsem kdy na Lysou na kole vyjel. Našlo se sice pár krátkých úseků, odhadem nejvíce cca 500 m dohromady, kde jsem musel cestou nahoru (8,5 km od rozcestí Papežov) kolo kvůli ledu nebo rozbředlému sněhu tlačit. Přece si kvůli několika kupkám, nenechám zkazit výlet, potažmo když druhá, vyšší polovina již byla téměř ideální pro jízdu na kole. Zpátky jsem to sjel skoro celé, asi to mezitím roztálo, bylo kolem 9°C, není divu.


Trasa: Havířov - D. Datyně - Sedliště - Nošovice - Krásná - Lysá hora a zpět. (94 km) 




 Na Lysou po květnové sněhové přeháňce         5.5. 2011           95 km

Fotogalerie: 

Cyklovýlet z Havířova na Lysou horu a zpět. Malý test na margo mé předpovědi u předchozího cyklovýletu na konci března, že sníh nad čtvrtým km bude až do května. Nebyl, to co je na fotce je zbytek po sněhové přeháňce z před dvou dnů. Kousek pod vrcholem se ve stínu objevily výraznější stopy sněhu, ale díky teplotě kolem 6°C rychle mizely 




středa 11. listopadu 2015


Na podzimní Lysou horu                     14.10. 2010                     95 km   

Fotogalerie:



Za východem slunce na Lysou horu 2010              11. - 12.6. 2010'             107 km  

Fotogalerie:



neděle 1. listopadu 2015

Kopřivnický Drtič 07'                             1.8. 2007

Fotogalerie:

Pro navození dokonalé pohody na letošním Drtiči jsem udělal proti loňsku ..opravdu vše, co bylo v mých silách. Pro cyklistiku vstřícné počasí mi už od brzkého jara dovolilo nastřádat hezkou kupu najetých km, takže kondička by byla. Druhou starostí bylo vyvarovat se možné hrozbě pocitu hladu na trati - pro ten případ sebou vezu daleko více jídla než minule, možnosti na doplnění vody po trase už mám taky lépe zmapované. 

A ani s dopravou na Drtič si nemusím dělat starosti, do auta mně přibere kámoš Láďa, v jeho společnosti jsem pak projel většinu trati. Tedy hlavně do kopce, ve sjezdech jsem neměl nárok ani na to, abych mu koukal na záda, byť pěkně zpovzdálí. Počasí na tento den slibovalo vydatné srážky, ale déšť nás zastihl až na Visalajích, sice nijak hustý, ale vydržel cca hodinku - až do Bílé. Za tu dobu však stihl dát na některým místem trati blátivý charakter. Následkem toho dostala na frak snaha mnoha aktérů s nezávodními ambicemi, kterým se de fakto až po Lysou horu, dařilo vyhýbat jakémukoliv zablácení. 

 
Kopřivnický Drtič 06'

Článek o amatérském pokusu uspět ve svých 42. - letech na hobby - cyklo maratonu  Kopřivnický Drtič 06'


Reputace po neúspěšné Oderské Mlýnici 
Na podzim r. 05' jsem si poprvé a naposled zkusil MTB závod pořádaný Českou spořitelnou z názvem Oderská Mlýnice. Na trasu jsem vyjel s na krosovém kole a bez odpružené vidlice. Myslím, že jsem na startu zahlédl ještě dva podobné dobrodruhy, jako jsem já. 


Nevím, jak dopadli oni, ale já po dvou defektech na začátku třetí třetiny startovního pole asi v polovině závodu raději vzdal. Pole i těch největších opozdilců mi po dobu opravy defektů nenávratně zmizelo z očí a dohánění by bylo těžké. Avšak poučení, že se s krosovým kolem nemám pouštět do akcí MTB mi tehdy nestačilo. V srpnu roku 2006 jsem se vybral na akci podobnou, s odhodláním zvládnout na stejném krosovém kole aspoň trasu na Kopřivnického Drtiče. Akce je to zaměřená hlavně na hobby cyklisty, kterým není cizí trošku si zazávodit, ale ne zase nějak urputně. Klidně si na trase dají tu pivko, tam gulášek a nebo aspoň polévku.