pondělí 30. března 2015

Jak odhadnout počasí



V dnešní době široce a hojně používaného mobilního spojení se možná zdá zbytečné zatěžovat hlavu znalostmi o odhadu vývoje počasí, které byly svého času velice důležité pro naše předky. Dnes stačí mít mobil umožňující připojení na net kdekoli v terénu. Díky několika klinutím rázem víme zda a odkud se blíží nějaká ta bouřka, resp. oblačnost, ze které by nám mohly hrozit dešťové kapky.

Ale občas se najde někdo, kdo ve chvíli, kdy potřebuje vědět, jak v nejbližších hodinách bude, tak má mobil zrovna vybitý, nebo v místě není signál a tehdy se může tato dovednost docela dobře hodit. Když už pro nic jiného, někdy nezaškodí "zafrajeřit" před blízkými a zahrát si na rosničku. Samozřejmě je zde místo taky na omyly, některé jevy občas zplývají a dobře se v nich vyznat chce trošku zkušenosti, ale člověk je přece tvor, který se pořád učí.

čtvrtek 12. března 2015

Cyklotrasy v Beskydech - oblast Lysé hory. Trasa č. 6: Lysá hora - Zimný - Kobylanka - Kobylík - Ostravice
Fotogalerie

Pro více info klikni v mapce vpravo nahoře na "DETAILS"

pondělí 2. března 2015

Cyklotrasy v Beskydech - oblast Lysé hory. Trasa č. 3: Lysá hora - Zimný - Pasička (851 m n.m.) Nové Dvory - kolem potoka Řehucí a Řečice - přehrada Šance.

Fotogalerie

 


Pro více info klikni v mapce vpravo nahoře na "DETAILS"


Trasa z Lysé hory k přehradě Šance je horší variantou jak se dostat z vrcholu i na silničním kole a nemuset přitom použít  "profláknutou" asfaltku k rozcestí Papežov. Tedy aspoň ne úplně celou.  Polovinou této asfaltky z vrcholu k rozcestí Pasička (851 mn.m.) mezi čtvrtým a třetím km se musí projet tak či tak.

Rozcestí Pasička je známé tím, že je na něm odbočka na turistický chodník na Visalaje a Bílý Kříž po červené TZ. Také u něj vyúsťuje dožívající asfaltka ve směru od přehrady Šance. Tudíž může být brána jako příhodná spojnice a zkratka do obce Ostravice. Přes Krásnou, Raškovice a Bystrou to je kolem třiceti km a zatímco touto trasou "pouhých" dvanáct. Co nás na této "zkratce" čeká?